Eldstad

En eldstad för att höja mysfaktorn

En eldstad är något som kan användas både utomhus och inomhus. När man tänker på inomhuseldstäder brukar dessa främst benämnas som braskaminer eller en öppen spis. Det finns få saker som har en så hög mysfaktor som en riktigt varm och skön brinnande brasa, samtidigt som det är ett vackert sätt att höja den exklusiva och lyxiga känslan i en bostad eller trädgård.

Att hitta en eldstad eller kamin som passar dig och dina behov är idag inget problem. Det finns mängder med fantastiska och fina alternativ att välja mellan. Huruvida du väljer en eldstad eller en kamin beror på vilka förutsättningar som din bostad har, eftersom alternativen skiljer sig från varandra.

Första sidanFörgående sida1Nästa sidaSista sidan
Första sidanFörgående sida1Nästa sidaSista sidan

Eldstäder utomhus

Eldstad är i sig inte en specifik produkt, utan ett samlingsnamn för en plats där man kan göra upp eld. Du kan använda din eldstad till att grilla om du så önskar, men det kan också handla om en mer dekorativ eldstad som ger trädgården en helhet. Med hjälp av en vacker eldstad eller kamin kan du se till att förvandla din trädgård till en mysig plats där du kan samlas tillsammans med vänner och familj. En öppen brasa är lika uppskattad på vintern som på sena sommarkvällar.

Braskaminer inomhus

Vill man ha en mysig eldstad inomhus är det en braskamin som man ska satsa på. Fördelen med braskaminer är att de är mycket enkla att sköta, samtidigt som de värmer upp ditt hus riktigt snabbt. En kamin som är designad för att vara inomhus är vanligtvis också mycket dekorativ, vilket gör gör den till en del av din inredning.

Skapa ett hemtrevligt och exklusivt hem

Det finns många saker som kan göra att ett hem känns lite extra lyxigt, men få saker som samtidigt höjer mysfaktorn lika mycket som en vacker kamin eller eldstad faktiskt gör. Eftersom det finns så många olika storlekar och modeller att välja kan du hitta en som passar din personliga stil och ditt hem. Du kommer också ha många valmöjligheter när det kommer till storlek. Har du svårt att få plats med en större eldstad finns det små och betydligt mer lätta kaminer.

Att en eldstad höjer den exklusiva känslan i ditt hem är det således inget snack om, men det är också ett utmärkt sätt att värma upp sin bostad på. Du slipper höga energikostnader och kan på så vis spara in en hel del pengar. Väljer du att använda dig av eldstaden utomhus kommer förvisso inte din bostad att värmas upp, men du får fortfarande en fantastiskt vacker plats att slå dig ner vid för att titta på de dansande lågorna.

Vad kostar en eldstad?

Hur mycket just din eldstad kommer att kosta beror på ett flertal faktorer. Till att börja med kommer tillverkaren av kaminen att vara avgörande för priset, men också storleken, modellen och funktionerna. Om du ska använda dig av kaminen inomhus kommer priset att bli högre om du inte har någon skorsten i dagsläget. Här har du möjlighet att använda dig av ROT-avdraget för att sänka kostnaderna. Om du redan har en skorsten eller om du vill ha eldstaden utomhus behöver du åtminstone inte fundera på just denna bit. Vill du minimera kostnaderna för driften av din eldstad rekommenderar vi att du satsar på att köpa större mängder ved på en gång. Det är vanligtvis billigare än att köpa mindre förpackningar på bensinmacken.

Braskaminer och eldstäder – ett miljövänligt alternativ till uppvärmning

Fördelarna med en eldstad inomhus eller utomhus är många. Tittar man på den uppvärmning som en kamin eller öppen spis kan generera till bostaden så är fördelarna än fler. Idag är det många som letar efter smarta och miljövänliga sätt att värma upp bostaden, utan att det ska kosta alldeles för mycket pengar. Man jämför elavtal på nätet och försöker komma ihåg att inte slösa på energi. Kanske behöver man ha temperaturen inomhus på en lägre grad för att elpriserna inte ska skjuta iväg. Med en öppen spis eller eldstad slipper du detta problem.

En eldstad är ett fantastiskt bra sätt att värma upp din bostad på. Värmen sprider sig snabbt och en kamin med effekt i på 3-9 KW kan med enkelhet värma upp en hel villa på 140 kvm utan problem. Utöver den stora värmespridningen så är ved ett material som räknas som ett förnybart bränsle. Det betyder att veden är koldioxidneutral och släpper inte ut farliga ämnen. Svanenmärkta kaminer är idag också något som finns tillgängligt och som du kan använda dig av för att öka miljömedvetenheten ännu mer.