Publicerad Lämna en kommentar

Få till den perfekta fotoväggen

Att pryda sina väggar med fotografier, planscher och andra bilder är ingenting nytt, men att arrangera dessa på ett harmoniskt sätt är inte alltid det enklaste. I den här artikeln har vi listat ett antal punkter som du kan ha med dig när du ska skapa din egen fotovägg. Med hjälp utav dessa tips kan du få till en fotovägg som blir en mycket fin addering till ditt hem.

Storlek på bilderna
Bilderna som du vill ha med i din fotovägg måste inte ha samma storlek. Att blanda olika former eller mått kan ge liv, men samtidigt göra arrangemanget lite svårare att få ihop. Titta på hur stor väggen som bilderna ska hänga på är samt antalet bilder som du vill ha med innan du bestämmer dig för bildernas storlekar.

Svartvitt eller färg
Att följa ett genomgående tema med enbart bilder i färg eller svartvitt kan vara ett enkelt sätt att få bilderna på väggen att hänga ihop med varandra. En vägg med svartvita bilder smälter ofta in lättare i rummet och kan passa bra i ett hem som i övrigt går i sobra, ljusa färger. Samtidigt kan en fotovägg med färgbilder i samma rum bli ett kulört blickfång.

Välj rätt mellanrum
Hur långt ifrån varandra som ramarna ska sitta är någonting som är en smaksak. Större mellanrum gör att fotoväggen kommer ta en större plats, samtidigt som bilderna kan sticka ut mer för sig själva istället för att bli en i mängden. Sätter du ramarna närmare varandra skapar du en tydlighet kring att bilderna hänger ihop med varandra, men samtidigt kan det bli väldigt grötigt. Välj helst ett visst mellanrum och försök hålla detta generellt på hela fotoväggen. Detta visar att det finns ett tänk bakom väggen och gör att det ser prydligt och ordentligt ut.

Fortsätt tavelväggen runt ett hörn
Att endast hålla tavelväggen på en plan vägg är absolut inte ett måste, utan du kan mycket väl bygga ut fotoväggen även fast att ett hörn eller liknande kommer i vägen.

Få till ett tema
När du ska välja vilka bilder som ska få pryda din vägg kan du gärna välja bilder som på något vis hänger ihop med varandra. Till exempel kan du skapa en vägg utav bilder från resor, i samma färgskalor eller planscher från en och samma serie.

Hitta en linje
Det stora kruxet för många när de ska skapa sig en fotovägg är att få allting att hänga rakt och snyggt. Det kan då vara bra att hitta en linje i rummet att följa för att få tavelväggen att flyta ihop med resten utav rummet. Till exempel kan du hänga bilderna längsmed en möbel eller en kant på en vägg.

Mixa olika ramar…
Att blanda ramar i olika färger, former och storlekar ger liv till din fotovägg. Ibland kan det räcka med att endast byta mått på ett par utav dina bilder för att få till en helt annan känsla på väggen. Kanske kan du välja ut ett par motiv som du tycker extra mycket om och förstora dessa lite ytterligare.

… eller strunta i dem
Ibland behöver man inte ens använda sig utav ramar, utan kan istället sätta upp sina bilder med nålar eller en fin tejp. Du kan också skapa ditt arrangemang genom att fästa bilderna på en tråd med hjälp utav klädnypor.

Inte bara ramar och foton
Plocka in andra element förutom de klassiska ramarna. Varför inte addera en väggklocka eller annan prydnad till din fotovägg för att få till flera dimensioner till det hela. En levande växt i en vägghängd kruka kan vara ett mycket bra sådant. Du kan även bygga din fotovägg kring en vägghylla eller tavellist där du kan placera andra saker som passar ihop med dina bilder.

Ta hjälp utav befintliga mallar
Som du ser finns det en hel del saker att tänka på när man sätter ihop en fotovägg, vilket en del anser svårt att få att gå ihop. Därför finns det idag behändiga mallar med färdiga upplägg på fotoväggar att köpa eller ladda ner på nätet. Om inspirationen tryter kan dessa komma till hjälp och ge dig ett konkret upplägg, eller en bra grund till det som du vill få till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *