Publicerad Lämna en kommentar

Hur man möblerar i ett vardagsrum

Vardagsrum med TV som fokuspunkt, en stol placerad för konversation. Dessutom mycket trevliga växter som ramar in utrymmet.

Många tror spontant att det är väldigt enkelt att möblera ett vardagsrum, men sanningen är dessvärre ganska långt där ifrån. Rum med fyra raka väggar är ganska svåra att möblera eftersom det inte finns några naturliga utrymmen för ex. en läshörna eller annan form av aktivitet. Möbler i ett kvadratiskt vardagsrum tenderar att hamna upptryckta mot varje vägg, vilket resulterar i ett ganska kallt och ointressant arrangemang. En lösning på det problemet är att jobba med lite mindre möbler, så de kan komma bort från väggarna, vilket i sin tur genererar lite mysig dynamik i rummet.

1. Hitta rummets fokuspunkt

I ett vardagsrum är detta vanligtvis TV:n eller möjligen någon form av eldstad. Placera en ganska väl tilltagen matta framför fokuspunkten, detta skapar en naturlig yta för socialt umgänge i rummet.

2. Placera soffan på mattans kant så att den är vänd mot fokuspunkten.

Soffan bör vara ungefär 10 meter från fokuspunkten och inte vidröra rummets motsatta vägg.

3. Placera en stol på ena kortsidan av mattan

Denna placering gör att du kan placera en TV på väggen mittemot stolen, om fokuspunkten t.ex. är en öppen spis. Sätt en golvlampa eller ett slutbord mellan stolen och soffan.

4. Ställ ett soffbord eller en större ottoman/fotpall mitt på mattan, centrerad framför soffan.

Om du väljer ett soffbord eller ottomansk beror på din personliga preferens och de andra möblerna i rummet. Om du inte har några slutbord kan du behöva lägga till ett soffbord istället för en ottoman. Men många ottomaner kan fungera som soffbord med toppar som kan vändas och erbjuder en hård, plan yta.

5. Lägg till en fåtölj

Ordna en fåtölj och ett annat ändbord eller golvlampa i hörnet av mattan på diagonalen mittemot stolen så att den vetter mot stolen och soffan. Detta skapar en naturlig plats att slå sig ner om man bara vill socialisera istället för att titta på TV. Perfekt för exempelvis hemmafesten eller andra former av tillställningar.

Bonustips för vardagsrummet

Prova att skapa en mysig läshörna bredvid eldstaden eller fokuspunkten med några bokhyllor, en golvlampa och en bekväm stol. Eller ställ ett runt bord där för att t.ex. spela sällskapsspel. Krydda gärna rummet med några större växter längs med väggarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *