Utebelysning – Köp utomhusbelysning här

Innan du väljer utebelysning för ditt hus och trädgård måste du ta reda på var du behöver ljuset och vilken typ av ljus det ska vara. Att dela upp ditt område i sektioner och utvärdera behovet från sektion till sektion kan vara till stor hjälp. Exempel på avsnitt kan vara: Ytterdörren, uppfarten, garaget, terassen eller övriga delar av trädgården beroende på hur den är utformad.

Köp utebelysning här

Första sidanFörgående sida1Nästa sidaSista sidan
Första sidanFörgående sida1Nästa sidaSista sidan

Utomhusbelysning vid ytterdörren

Vid ytterdörren behöver du bra och funktionell utomhusbelysning som låter dig se entrén och lyser upp så du tydligt ser eventuella trappsteg eller trappor. Dessutom är det viktigt att ljuset får dig och dina gäster att känna sig välkomna. En upplyst ytterdörr kan också öka känslan av säkerhet när du kommer hem under de mörkare timmarna, såväl som att du kan se vem som ringer på din dörrklocka. Så välj antingen en vägglampa monterad bredvid dörren – eller två om du vill ha mer ljus och en bättre symmetri. En utomhusbelysningsarmatur riktad centralt ovanför ytterdörren är också ett alternativ om man inte vill ha dubbla ljuskällor.

Ytterbelysning på uppfarten

På uppfarten är det också viktigt att välkomnas med en bra belysning som lyser upp vägen till huset. Vägglampor kan installeras om du har en vägg eller ett staket. Har du en smal uppfart kanske du vill fästa belysningen högre upp så du kommer under med bilen, eller sätta spotlights i marken. Om du har en bredare uppfart kan du installera lampor längs med sidorna av uppfarten, eller någon annan form av trädgårdsbelysning för att visa vägen till huset. Det är en bra idé att belysa uppfarten – för din egen skull och för att det verkar ha en förebyggande effekt mot brott.

Utebelysning i garaget eller skjulet

I ett skjul behöver du funktionell utomhusbelysning som tål väta, i garaget har de flesta idag vanlig belysning som fungerar bra som arbetsbelysning eller för när saker ska transporteras till och från bilen. Detsamma gäller i skjulet, som kan användas som arbetsplats, eller om det behövs ljus för att parkera cykeln, eller om du behöver hitta något i skjulet vintertid. Det kan vara en bra lösning att montera strålkastare (godkända för utomhusbruk) i skjulets tak, förutsatt att möjligheter för detta finns.

Trädgårdsbelysning och belysning på altan

Vi ser allt mer trädgårdarna och altanen som ett extra rum och dekorerar dem med detaljer och bekvämligheter som speglar husets andra rum. Här spelar utomhusbelysning en viktig roll – en bekvämlighet efter mörker, men också en av mysighet och atmosfär.

Du kan välja utomhusbelysning utifrån vad du vill belysa när du sitter ute, men också baserat på hur du vill kunna få en känsla av trädgården inifrån huset. När de mörka platserna i trädgården och runt huset är upplysta, verkar utomhusområdet större och du utnyttjar trädgården bättre.

På altanen kan man till exempel installera spotlights utomhus i marken i markstenarna. Detta skapar en vacker och atmosfärisk utomhusbelysning.