Publicerad Lämna en kommentar

Tapetsering, hur gör man?

Vägg i behov av tapetsering

Har du provat att tapetsera någon gång? Det är roligt och blir riktigt bra om du läser på och gör förarbetet ordentligt!

Förarbete

Först måste du riva bort gammal tapet alternativt spackla över kanterna. Du ska även spackla över alla ojämnheter och hål i väggen. Sen slipar du för att få en jämn yta.

Är det vävtapet kan det vara ett elände att få bort och ett bättre alternativ kan då vara renoveringstapet. Renoveringstapeten täcker över vävtapeten och gör det jämnt att måla på eller tapetsera. Den kan du även använda på vanliga tapeter.

Olika sorters tapet

Det finns två olika sorters tapeter. Papperstapet och Easy up tapet. Till dem använder du tapet & vävlim. Bästa sättet att stryka på limmet är att använda ett rollerset.

Papperstapet

När du använder papperstapet stryker du på papperslimmet på tapetvåden innan du sätter upp den på väggen. Den kan vara lite svår att hantera om du är nybörjare då den lätt kan gå sönder efter du har haft på limmet och innan den kommit upp på väggen. Tapeten blir blöt och skör och du måste vara väldigt försiktig när du flyttar den.

Easy up

Easy up eller non woven är en tapet som blir allt vanligare och som gör skäl för sitt namn. Den är lätt att sätta upp. Istället för att ha limmet på tapeten rollar du vävlim direkt på väggen. Sedan kan du sätta upp easy up tapeten och den ska sitta kant i kant. Den är dessutom lite tjockare och är på så sätt lättare att hantera och döljer bättre eventuella skavanker.

Mönsterpassning

När du ska beräkna hur mycket tapet som går åt till ett rum, behöver du ta hänsyn till hur mycket som försvinner när du ska anpassa till ett speciellt mönster. På tapeterna finns det information om mönsterpassning som du ska ta hänsyn till. Se till att du har råd att ha åtminstone någon extra våd så du inte blir stående med ett halvfärdigt rum ifall något blir fel.

Innan du börjar tapetsera ska du se till att du har ett tapetset hemma. Förutom roller och tråg behöver du en vass kniv att skära av tapeten med och en borste eller ett tapetverktyg som du kan stryka fast tapeten med. Med den fäster du tapeten på väggen utan att behöva använda lortiga händer och du får även bort luftbubblor.

Beroende på hur bra du är på att tapetsera så kan du antingen skära till tapeterna före du sätter upp dem på väggen, eller så skär du av tapeten nedtill när den sitter på väggen. Gör det som känns bäst. Se till att våderna hamnar rakt med hjälp av ett vattenpass eller lod. Även om det ser rakt ut så kan väggen luta eller vara böjd, så använd dig av verktyg så det blir rätt! Stryk ut luftbubblor med tapetverktyget eller borste. Det kan vara lite buckligt tills limmet har torkat så var beredd på att det inte ser perfekt ut direkt.

Börja tapetsera där tapeten syns minst! Tänk på att första våden kanske inte blir så snygg, men du kommer bli bättre och bättre ju fler våder du får upp.

Hoppas du tycker det är roligt att tapetsera och det blir fint! Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *