Vardagsrum

Vardagsrummet är namnet till trots oftast där vi träffas och umgås med våra vänner. Det är näst efter köket det rum som är hemmets centrum. När du ska planera inredningen av ditt vardagsrum är det några nyckelpunkter som man bör tänka på innan man sätter igång. T.ex. soffans position är en sådan grej, den bör stå med framändan emot dig när du kommer in i vardagsrummet. Det ger en välkomnande känsla för dig och dina besökare. Finns det absolut ingen möjlighet att placera soffan som största möbel på detta vis, kan ett litet bord som avlastningsyta mot soffans rygg ge det hela ett trevligare intryck.

Blickfångare för vardagsrummet

När du planerar för inredning vardagsrum, bör du efter soffans placering tänka på någonting som dina besökare kan fästa blicken på. Det kan vara en färgsprakande poster eller tavla, eller varför inte en stor vacker spegel. Bor du i ett hus kanske ni har en fin kakelugn eller eldstad som ger rummet en helt naturlig blickfångare.

Tips för inredning vardagsrum – En genomtänkt matta

Tänk efter noga innan du köper matta till vardagsrummet, så att den verkligen passar in som du önskar. Matchar den med din soffa och övrig inredning? Eller vill du att mattan faktiskt ska sticka ut, och kanske rent av agera blickfångare i vardagsrummet? Då bör du kanske istället ha en matta med väldigt mycket färg i.

Ska mattan vara mjuk och fluffig för att skapa ett trevligt och mjukt intryck? Eller ska den vara en avgränsare mot en annan del av bostaden, om ni kanske har en öppen planlösning? Du kan jobba med din matta på många olika sätt, bara kreativiteten sätter gränser.

Balansera inredningen i vardagsrummet

Har du placerat en stor soffa i ena delen av rummet, men bara har en tunn tv på andra sidan rummet, kan det upplevas som att där är någon form av obalans. Väg gärna upp med att ställa några mindre möbler omkring tv:n i detta fallet. Det kan vara ett par fåtöljer, en gungstol, en byrå, eller något helt annat som passar in. Tänk också på att balansera rummet på höjden. Har du en enorm soffa, men endast en stilistisk liten lampa, kan du hjälpa till att skapa balans genom att exempelvis sätta upp tavlor eller hyllor på väggarna eller kanske använda dig av gardiner.

In med växter och detaljer

När de stora basgrejerna är på plats i vardagsrummet är det dags att avsluta inredningen med detaljer. Här pratar vi om småsaker som porslin, fotografier eller krukväxter. Det kan också vara att fylla rummet med mysiga kuddar för att skapa en ytterligare dimension till den välkomnande känslan vi fick när vi ställde soffan på ett välkomnande sätt.