Publicerad Lämna en kommentar

Vilka färger passar ihop i inredningen?

Färger som passar ihop i inredning är ofta s.k. accentfärger. Exempel på accentfärger är t.ex. blått och orange, eller lila och gult.

Är man sportintresserad kan en guideline vara att kolla på olika lags matchställ. Där har man i de flesta fall färger som passar ganska bra ihop. Passar färger ihop i ett sammanhang, gör de det allt som oftast i de flesta andra också.

Inpiration till färgkombinationer inom sportens värld

Går vi vidare på sportspåret så har vi hockeyligan SHL, där Växjö spelar i marinblått och orange. Är du kanske en supporter till de, skulle du kunna ha marinblå gardiner i kombination med orangeaktiga detaljer i form av kuddar, mattor eller tavlor.

Förr i tiden var det populärt med mörka heltäckningsmattor, där de kunde vara t.ex. marinblå. Då placerade man ofta möbler med träfärger i rummet. Dessa är snarlika orange och passade således in mycket bra med den mastiga heltäckningsmattan.

Höll du istället på Färjestad för några år sedan, då de var i huvudsak sponsrade av Löfbergs Lila, så spelade man i ett lila matchställ.

Den kanske mest välkända kombinationen av färger inom svensk idrott är nog svart och gul. Många stora klubbar har inslag av detta, t.ex. AIK, Brynäs, Västerås och Skellefteå för att nämna några.

Att ta fram ett färgschema

För att ta fram ett färgschema behöver du veta vilken färg du har att utgå från. Republic har tagit fram en bra guide i hur man skapar ett färgschema, baserat på forskning gjord i ämnet.

Ett par nycklar att tänka på är ljusinsläpp i rummet, vad du har tillgång till för ljuskällor – går dessa förändra? – eller måste du anpassa dina val utefter vad du har?

Är det ett vardagsrum du ska ta fram färger för, bör de stora möblerna fungera som bas. Är de satta i någon specifik färg, har du möjlighet att ändra klädsel på soffan? Eller har du ett helt blankt papper och kan tapetsera om hela rummet? Underbart i så fall! Då kan vi bli kreativa på riktigt!

Själv har jag använt Adobe Color för att ta fram färger som passar ihop i inredning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *